Traverza vstupuje do nové éry!!!

HISTORICKÝM A NAPROSTO ZLOMOVÝM OBDOBÍM BUDE PRO FOTBALOVÝ KLUB TRAVERZY ROSTOKLATY SEZONA S POŘADOVÝM ČÍSLEM 33 / VŮBEC POPRVÉ VTRHNE DO SOUTĚŽÍ SE DVĚMA SKVADRAMI MUŽŮ / NA SOUPISCE JE CELKOVĚ TÉMĚŘ 50 PLEJERŮ / O STO PROCENT SE ZVÝŠÍ ZASTOUPENÍ ZAHRANIČNÍCH BORCŮ, KTEŘÍ DOSUD OBLÉKALI POSVÁTNÝ MODROBÍLÝ DRES – NOVÉ POSILY DORAZILY AŽ Z DALEKÉ MAKEDONIE: FINALISTA MAKEDONSKÉHO POHÁRU MUŽŮ S RABOTNIČKI SKOPJE SAŠO BELOVSKI A JUNIORSKÝ MISTR ZEMĚ V BASKETBALE BORCE NIKOLOVSKI / V DRESU B TÝMU SE DO ROSTOKLAT VRACÍ DRŽITEL „ČESKÉ GRAMMY" A ŘEDITEL NEJVĚTŠÍHO ČESKÉHO HUDEBNÍHO FESTIVALU PETR FOŘT / JEHO SPOLUHRÁČEM BUDE AKORDEONISTA MARTIN PECKA, ČLEN ZÁŘIVÉ KOMETY DOMÁCÍHO HUDEBNÍHO NEBE DIVOKÝHO BILLA / O NEVÍDANÝCH 200 PROCENT NAROSTE POČET DERBY / ZA TÝDEN OSTRÝ START!!!

Traverzov (olo) – Zbývá pouhých 168 hodin!!! Sedm dní a sedm nocí. 

A v Traverzově nastane fotbalová exploze. V sobotu 19. a v neděli 20. srpna se na rostoklatském Nou Campu bude na úsvitu 33. sezony klubových dějin bojovat o plných šest bodů. Během 26 hodin se tu uskuteční dva soutěžní duely a definitivně tak bude zpečetěno započetí nové éry traverzanské historie.

 

Několik červnových večerů rokovalo nejvyšší traverzanské představenstvo, zvažovalo pro i proti, aby nakonec vyřklo ortel, jenž by se ještě před několika měsíci zdál jako šokující: „Nazrála situace k tomu, abychom poprvé v 32letých dějinách založili B tým a poslali ho do pralesní války!!!“    

Tedy: v sobotu 19. srpna od 17. hodin zahajuje sezonu A-tým proti Dobrému Poli. O den později ve stejný čas zažije svůj křest B-tým proti Horním „Severozápadním“ Krůtům.

 

„Jsme obrovsky nažhavení. Vstup do sezony bude klíčový, dáme do toho všechno,“ stvrdil důležitost ostrého startu kapitán A-teamu Robertuš Krajník, který v přípravě chytil druhou sportovní mízu a jako nejstarší hráč mužstva po hřišti doslova létá.

 

„Chceme fanouškům dokázat, že to myslíme vážně a doma zahájit v premiéře béčka úspěšné tažení,“ nenechal se zahanbit Petr Fořt, fantastický driblér s udivujícím vedením míče, který v 90. letech minulého století ve 105 zápasech za Traverzu nasázel 25 branek a bůhvíproč si vysloužil přezdívku Pivovarník. Poté co z týmu odešel a zásadním způsobem změnil českou hudební scénu, se vrací na Nou Camp jako slavná celebrita, jež bude hájit barvy B-týmu. „Je to pro mě hodně emotivní, na Rostoklaty nejde zapomenout,“ dodal generální manager festivalu Rock for People.

 

Do týmu navíc přivedl i svého svěřence z hitové rock-folk-popové formace Divokýho Billa akordeonistu Martina Pecku. Ten se nyní bude snažit dokázat, že nejen jeho prstoklad, ale také placírka, šajtle a patička patří k vytříbeným. Je na místě podotknout, že propojení Traverzy a Divokýho Billa trvá už víc než dva roky. Další dva jeho členové se podíleli na vzniku a fantastické nahrávce unikátní klubové hymny „Traverza jede“.       

 

„Kdyby na konec téhle přelomové éry Bill zahrál na Nou Campu, byl by to absolutní vrchol a já bych si mohl v klidu a naprosto spokojený říct, že víc už jsme tu dosáhnout vážně nemohli,“ odběhl trochu do budoucna euforický Robertuš, jenž jednou bude mít v Traverzově sádrokartonovou sochu v životní velikosti s půllitrem v ruce a míčem u nohy. Je pulsující duší klubu, na kterou okolnosti nakládají stále větší zodpovědnost. „Ve spolupráci s Růženkou to ale všechno určitě zvládneme. Ona je anděl z nebe, který mi byl seslán,“ prohlásil Robertuš.

Na působení béčka se prý moc těší. „Čekám nárůst všeho možného. Béčko jsme založili proto, že ti kluci si chtěji zahrát, baví je to a soutěžní zápasy do všeho vnesou jen další adrenalin, i když samozřejmě nepůjde o vedoucí příčky.“

 

Plná sestava B-týmu bude odhalena v nejbližších dnech. Vedoucím duchem, trenérem, ale stále i hráčem celku bude klubový prezident Miroslav Němec, jehož socha je již také v projektovém stádiu. 

 

Pro pravidelné diváky traverzanských špílů z uplynulé sezony se vznik rezervy může stále zdát jako zcela neuvěřitelný počin. Vždyť k některým bitvám tým nastupoval s minimem střídajících borců. A rázem je tu takřka zdvojnásobený počet hráčů na soupisce. Traverza jich nyní má těměř 50.

 

„Tady je potřeba říct, že šedesát procent béčka už tu někdy hrál a má na to. Zbytek je nějak nabalený. Zřejmě to tu má nějakou atmosféru a tihle kluci tu z nějakých důvodů chtějí hrát. Za pozornost stojí už jen to, že spousta z nich se ze svých bývalých klubů vyplatila sama, což by mohla být vize do budoucna: ´Chcete hrát za Rostoklaty? Tak si to zaplaťte.´ To by bylo nádherný,“ naladila filozofickou další z legend Pedro Fischer, první stobrankový kanonýr klubu, který se pomalu stává vůdčím důchem nového týmu. I přesto, že vzdor vážným zdravotním potížím umí stále být v duelech áčka víc než platným.

 

Dobrým počinem je založení druhého týmu podle opory defenzivy A-týmu Karluše Krajníka. „Hráči, kteří v áčku nemají stabilní pozici, se budou moct v béčku rozehrát. A když to bude bavit kluky v béčku a budou dobře fungovat, je to jedině dobře.“

 

Tento názor doplňuje a poopravuje Pedro Fischer: „Rozšíření o další tým pro hráče áčka, kterých je asi pětadvacet, znamená, že asi pětadvacet z nich nemá jistou pozici a kdo na to nebude mít, bude hrát za béčko a naopak kdo z béčka na to bude mít, bude nastupovat za áčko.“

Tato věta se může zdát nepochopitelná jen těm, kdo mudrce Pedra vůbec neznají.

 

Pedra samotného vybičovaly nové události k následujícímu slibu. „Před časem jsem měl přes metrák, nedávno už jenom 94 kilo a co nejdřív to chci srazit pod devadesát. A to pak budu po hřišti lítat,“ zasnil se ofenzivní bard, podle něhož má založení B-týmu dalekosáhlé vedlejší efekty, o kterých je však ještě příliš předčasné mluvit.

„Už ale jenom to, že hráčů je teď skoro padesát místo dřívějších dvaceti, znamená, že rozpočtová stránka klubového fungování bude výborná. Parta by mohla být ještě lepší a na otázku eventuálního navýšení kvality hry odpovím až po sezoně.“

 

I snad největší klubová legenda Pedro Kadlasíňo, který z 32 klubových sezon byl aktivně u plných 26 a ani omylem se vzdor přísně vyhlížející družce Venuši nechystá končit, považuje založení rezervy za krok kupředu.

„Traverza si to určitě zaslouží. Bude to ale těžké. Je skutečně potřeba, aby obě mužstva fungovala a hlavně získala víc fanoušků. Dvacet nebo třicet lidí je nedobrá záležitost, v takových Nučicích přijde na zápasy 150 lidí, nebo v Radimi - 150 lidí, v Pečkách - 150 lidí,“ zamyslel se nahlas Kadlasíňo.

Traverze přeje i nevídaný dvěstěprocentní nárůst počtu největších lokálních derby. Vedle dvou derby s Tuklaty ve třetí třídě přibudou dvě derby béček a dvě derby s Břežany (jež opět marně bojovaly o postup) v pralese. „Jsem přesvědčen o tom, že náboj z derby ve třetí třídě se určitě přenese i do pralesních soubojů,“ pravil Pedro.

 

Záležitostí kardinální důležitosti jsou ovšem také významné posily směřující převážně do kádru A-týmu. Z Českého Brodu dopluli na Nou Camp dva dvadvacetiletí borci, shodou okolností obránci. Na přestup Jan Jírovský a na hostování Jan Veselý.

Od dob působení slovenského ligového dorostence Luboše Rusnáka, který však v tehdejších federálních poměrech ani nebyl považován za cizince, a Alžířana Hoseina (on i Rusnák však odehráli pouhých 10 zápasů, aby vzápětí zmizeli v časoprostoru) Traverza nepoznala ve svých řadách zahraniční akvizice. Až v létě 2006. roku po Kristu k nám ze stejné země, odkud na Velkou Moravu v 9. století dorazili věrozvěstové Konstantin (Cyril) s Metodějem, osud zavál dva vrcholové juniorské sportovce, kteří již se svými českými a slovenskými přítelkyněmi několik let pobývají v kotlině okolo Řípu.

 

Starší z nich, 24letý ofenzivní hráč Sašo Belovski, v dresu Rabotnički Skopje, momentálně usilujícího o průnik do Ligy mistrů, před několika lety dokonce nastoupil ve finále Makedonského poháru a o další slibnou kariéru ho připravil až příchod do Čech. O rok mladší Borce Nikolovski je juniorským mistrem Makedonie v basketbale a přestože ve velkém fotbale víceméně začíná, jeho pohyblivost a technika jsou velkým příslibem.

„Oba se strašně těšíme, viš ty co, kluci řikali, že je tu celej rok dost sranda, ale že nesmíme odjíždět hned po zápasech,“ nechápavě kroutí hlavou upovídanější z dvojice Borce Nikolovski, který stejně jako jeho parťák zvládá češtinu bez větších zádrhelů. Spoluhráči si jen nemohou zvyknout na jeho častý pokřik „Opa, opa,“ (Dej to sem! Dej to sem! – pozn.) kterým si v ofenzivě říká o míč.

 

„Očekávám, že i díky posilám budeme hrát o vyšší posty než o víceméně tradiční osmé místo, ale záleží na plno věcech. Jak se s námi sehrajou, jak na ně bude působit trenér, jak se jim bude dařit. Zatím to nejde posoudit. V zásadě budou všichni přínosem, ale určitě jim někdo musí říct, co přesně a kde mají hrát, ne že se jen někam postaví a ono to nějak dopadne. Tak to ve fotbale nejde,“ uvažoval pilíř obrany Karluš Krajník.

 

Co dodat na závěr?

Snad to, že klub opět o něco navýšil svou kulturu pořízením latexové lajnovačky, po jejímž použití čáry drží krásně rovné spostu dní a hlavně jsou vidět. Nová akvizice B-týmu Hagen Křížek navíc instalovala do kabin úplně nová plastová okna, která jdou i otvírat, což je pro klub naprosto úžasná věc.

 

A samozřejmě nesmí chybět důležité informace k podzimu. Novými týmy ve skupině B třetí třídy jsou Vyžlovka, sestoupivší zpět z okresního přeboru, kde stejně jako většina předchůdců z naší skupiny poznala, zač je ve vyšší soutěži perník. Dalším sestupujícím jsou Nučice. Z pralesa postoupily Tismice, tažené bývalým Traverzanem Václavem Krejčím a čtvrtým novým celkem, rovněž postoupivším z pralesa, jsou Velké Chvalovice. Z naší skupiny šly do okresu opět bojovat o přežití Liblice, dolů padly Radim B a Doubravčice (jimž byla navíc z disciplinárních důvodů zastavena činnost), přeřazeny do oddělení A byly Zásmuky B.

 

Konečně pak data velkých zápasů – áčkové derby v Tuklatech je na programu úplně na konec podzimu 12. listopadu, béčkové opět na stadionu Čechie 24. září. Derby B-týmu s Břežany hostí Nou Camp 1. října.

Hrací čas B-týmu doma bude neděle od 17.00.

A nyní již vzhůru do bojů, bratři a hrdinové traverzanští, staří, mladí, nemocní i kulhaví - nazujme kopačky, dokud jsme ještě mladí nebo schopní. Ta chvíle je tu teď a nikdy víc se nemusí opakovat!!!



VHS Digitalizace videokazet na profesionálním videopřehrávači a VHS převod, videopřepis, remastering, úprava obrazu, střih videa. | Venkovní vířivka Villeroy Boch pro celoroční provoz. Zateplená vířivka s nízkou spotřebou od Villeroy & Boch. Máme také originál Jacuzzi vířivky. |