Americký fotbal na Traverze

Rostoklaty: Zázraky do tří dnů

 

NOU CAMP ZAŽIL VELKOLEPÝ SPORTOVNÍ SVÁTEK A NEVÍDANOU SHOW / TRAVERZA HOSTILA ZÁPAS PRVNÍ LIGY AMERICKÉHO FOTBALU / MISTR PRAGUE LIONS PORAZIL PŘÍBRAM BOBCATS 28:0 / POČET DIVÁKŮ A AKTÉRŮ DUELU SE ROVNAL MNOŽSTVÍ OBYVATEL OBCE / A ZŘEJMĚ TO NEBYLO NAPOSLEDY

 

Rostoklaty (olo) – Další zážitek z kategorie spektakulárních až nadpozemských přichystal své podivuhodné mikroobci fotbalový klub Traverzy. V neděli 2. dubna totiž rostoklatský Nou Camp přidal do své bájné pokladnice nezapomenutelných momentů jeden extraspeciální majstrštyk – díky výjimečné shodě okolností hostil duel prvního kola České ligy amerického fotbalu mezi mistrem země Prague Lions (Lvy) a Příbramí Bobcats (Rysové červení).

Byl to tedy pořádně našlapaný sportovní víkend. V sobotu vstup do jarní části fotbalové sezony utkáním se Zásmukami B (0:2), v neděli zahájení sezony amerického fotbalu.

 

„Eště porád se z toho nemůžu vzpamatovat. Nechápu, vo co tam vlastně šlo. Porád se tam faulovali, házeli tou šiškou sem a tam, najednou někdo zařval, i když nebyl gól a každou chvíli střídaly celý mančafty a přitom v jednom bylo přes štyrycet obrovskejch chlapů s hokejovejma helmama. A ke všemu u hřiště stojí imrvére sanitka a po hřišti jezdí další. Byl jsem z toho jelen,“ přiznal po zápase zkušený fotbalový fanoušek a otec jedné z traverzanských legend Padre Nekolný.

I on se v neděli před druhou hodinou nechal probudit vesnickým vyvolavačem s megafonem oznamujícím zápas, přerušil siestu a kvapem se vypravil na stadion.

 

Stejně jako ostatní nelitoval. Kolem Nou Campu se shromáždilo hodně přes dvě stě diváků, i díky příznivcům obou týmů. Když se přidá víc než 80 aktérů samotného zápasu, počet lidí na stadionu prakticky kopíroval celou rostoklatskou populaci! Ulici U Traverzy lemovaly po obou stranách dvě nekonečné řady aut a takřka v ní nebylo k hnutí. „Takovou návštěvu by leckteré týmy z ligy mohly jenom závidět,“ napsal druhý den reportér na internetových stránkách Prague Lions.    

 

„Byla to bomba. Nikdy by mě nenapadlo, že něco takovýho u nás uvidím. Jsem zvědavej, čeho se tady ještě naděju,“ říkal po zápase další z fanoušků Traverzy Emil Přibyl. Obhájce titulu nakonec porazil Příbram 28:0 díky čtyřem touchdownům a následným proměněným kopům. Odhodlaně tak vyrazil za dalším českým titulem.

Lions jsou vůbec prvním originálním klubem amerického fotbalu u nás. Svou činnost zahájili v roce 1991 a v polovině dubna rovněž poprvé vstoupí do EFAF Cupu (úroveň fotbalového Poháru UEFA), druhé nejvyšší evropské soutěže klubů.

 

Proč se v Rostoklatech vůbec hrálo?

Domácí hřiště Lions v Hostivaři bylo stejně jako mnohé hrací plochy v Praze pod vodou a tým tak musel hledat náhradní řešení. Jelikož jeden z Lions bydlí v Tuklatech, oslovili Pražané nejprve Čechii. Ta však měla hřiště v neděli obsazené a tak další volba padla na místo nevšedních zážitků - Nou Camp. Nikdo nelitoval.

 

„Byl jsem naprosto spokojený s tím, jak nás tu lidi přivítali a pomáhali nám s přípravou. Kvalitní bylo i hřiště a zázemí. Celkově jsem ze všeho nadšený,“ pochvaloval si po utkání kouč mistra Martin Kocian. V tu chvíli netušil, že Traverza má nejvyschlejší špílplatz v republice a hraje se na něm, i když všude v okolí se zápasy odkládají.

 

Lions jako pořádající klub začali s přípravou hrací plochy už brzy ráno. Hrací prostor je užší než na běžný fotbal, se spoustou příčných čar, vyznačujících jednotlivá pásma, ale podle amerických pravidel také delší, kolem 110 metrů.

„V Evropě se na to pamatuje úpravou pravidel, protože fotbalová hřiště, kde se většinou hraje, jsou kratší všude. S vyměřováním se tak začíná z obou protilehlých stran a měří se směrem ke středu. Když se naměří jednotlivá pásma, zbytek plochy ve středu už se jen rozdělí na dvě půlky. Musíme to tak dělat všude,“ vysvětlil Kocian.

 

Jeho tým měl od začátku podle předpokladů převahu a soupeře narušováním jeho útočné aktivity a rozehrávky takřka k ničemu nepustil. V utkání na čtyřikrát 12 minut čistého času položil první touchdown v první čtvrtině, další dva ve druhé a jeden přidal ve druhém poločase.

„Naším cílem nebylo honit skore, ani to není fér vůči soupeři, když se vede jasně. Byl to ale náš první ostrý zápas a chtěli jsme si vyzkoušet spoustu věcí, takže to byla trochu i příprava na evropskou soutěž. V době, kdy už jsme měli náskok, jsme si proto testovali některé akce,“ řekl kouč domácích.

 

Americký fotbal, v některých evropských zemích velmi populární sport, se poměrně dost liší od tradičního ragby. Začíná to už výstojí  - „korzetem“ přes ramena a masivní helmou s mříží přes obličej. Obuv je lehce podobná té fotbalové, ale kolíky jsou kvůli rychlým změnám směru umístěny po obvodu a jeden je navíc i na špičce, což by u fotbalu kvůli kopání do míče nebylo možné.

Branky se nastavují bóry, upevněnými k tyčím fotbalových svatyň a smyslem hry je dopravit speciální šišatý míč (trochu odlišný od ragby) do koncové zóny poloviny soupeře. Když ho tam některý z hráčů donese, připisuje si tým šest bodů a z následného kopu do branky může přidat ještě jeden. To se Lions v utkání povedlo celkem čtyřikrát.

 

Útočící tým má po rozehrávce z „mlýna“ celkem čtyři pokusy na to posunout se z daného místa o deset yardů (cca 9 metrů). Toto pásmo odměřují speciální pomocníci pásmem. Pakliže se tento posun ani na čtyři pokusy nezdaří, tým přichází o míč. Dopředu se většinou posunuje buď během s míčem, nebo dlouhou přihrávkou rozehrávače, takzvaného quarterbacka (nejcenějšího hráče týmu) na některého z rozběhnutých spoluhráčů. Týmy mají speciální sestavy na útok i obranu, takže pokud jeden tým útočí, má na hřišti jednu sestavu 11 borců, pokud brání, tak přichází pro změnu specialisté na defenzivu.

 

Lions, před časem vedení i americkým koučem, mají v sestavě i dva ryzí Američany. „Komunikace s nimi je individuální. Snažíme se s nimi mluvit anglicky, ale oni už za dobu, co jsou u nás, začali rozumět i českým pokynům. Na druhé straně spousta termínů je z angličtiny nepřeložitelná, takže vlastně půlka komunikace probíhá v angličtině,“ přidal další informaci Martin Kocian.

 

Co čeká od působení v EFAF Cupu?

„Se špičkovými evropskými týmy jsme dosud hráli jen přípravy, teď je to poprvé na ostro. Ve skupině se utkáme s celkem ADLER Berlin a rakouským Grazem. Oba týmy jsou kvalitní a už nějakou dobu tuhle soutěž hrajou. Jedeme vlastně na zkušenou. 15. dubna začínáme v Berlíně,“ čekl Kocian na adresu pětinásobného mistra Německa, který v první německé lize účinkuje od roku 1987. Klub má navíc i dámský tým.

Kuriozitou Adler Berlin je, že jeho hlavní zimní posilou je takzvaný „kicker“ Robert Hozyer, který se jako rozhodčí v normálním fotbale v Německu i za jeho hranicemi „proslavil“ odsouzením za korupci a ovlivňování zápasů v nemalých rozměrech.    

Jak si každý všiml, hráči amerického fotbalu vypadají i díky výstroji jako obři Kolodějové. Kupříkladu megašpíler Lions Josef Fuchsa měří 207 centimetrů a váží 147 kilogramů. Když uvážíte, že hráčů Lions dorazilo na Traverzu víc než 45 a Bobcats bylo jen o několik míň, je jasné, že do fotbalových šaten by se vešel maximálně jeden ofenzivní tým z každé strany. 

 

Fanoušci Traverzy si tedy odnesli po všech stránkách velkolepý zážitek, někteří si dokonce zasoutěžili v poločasovém soupeření o kop šišatým míčem do branky. A například defenzivní štít Traverzy Karel Krajník, který jako gólman nastoupil i v třetí lize, se úkolu zhostil víc než dobře. „Jeden z Lions mi dokonce říkal, jestli bych jim nechtěl dělat kickera (hráč zahrávající kopy, mající dobrou techniku),“ pochlubil se Karel, který má normálně na starosti spíš broušení soupeřů.

 

A to nejlepší?

Lions se zřejmě v Rostoklatech neukázali naposledy. Kvůli stavu jejich hřiště se na Traverze objeví možná už tuto sobotu 8. dubna od 14.00 v duelu druhého kola ligy s Havířovem. „Po dobré zkušenosti s tím můžeme počítat, navíc budeme uvažovat, že bychom tu na podzim představili i naše juniory,“ odhalil kouč Lions.

 

Bobcats nebyli zklamaní

 

I přes porážku neodjížděli z Rostoklat zklamaní příbramští Bobcats, jejichž cheerleaders si na poločasovou přestávku připravili i efektní vystoupení. Škoda jen, že nedorazili i roztleskávačky Lions, ve svém oboru nejlepší v republice.

„Byl to samozřejmě těžký zápas, navíc první v sezoně. My měli nesehraný útok, zato obrana fungovala perfektně. Měli jsme i několik zachycených útoků soupeře a celkově jsme udrželi mistra na 28 bodech. Je to zatím náš nejlepší výsledek s Lions a jsme spokojeni. Musí se s námi počítat a teď s Bratislavou už chceme udělat už i něajké body,“ shrnul ofenzivní koordinátor Bobcats Václav Bubník.

 

Příbramská ofenziva skřípala hlavně kvůli absenci několika klíčových hráčů. „Neměli jsme pak sehranou pasovou hru a tím jsme soupeře nedokázali dostat pod tlak. A naše běhy si i přes několik nadějných pokusů mých svěřenců soupeř pohlídal.“

 

Příbram minulou sezonu odehrála v druhé lize, z níž postoupila a bude tak letos účinkovat mezi pěticí v elitní soutěži (Prague Lions, Prague Panthers, Bratislava Monarchs, Havířov a Příbram, ve druhé lize je včetně jednoho polského celu rovněž  pět mužstev). 

 

„Naším cílem je play off, to znamená dostat se po základní části mezi nejlepší čtyři a historicky poprvé se dostat do semifinále. Tím bychom se zároveň vyhnuli baráži,“ řekl Václav Bubník, jehož po utkání mrzela jen zlomenina kotníku jednoho z hráčů. K situaci došlo v první půli a pro hráče musela dokonce dorazit sanitka z Českého Brodu. Další měla permamnentní službu během celého zápasu.

„Není to zase tak hrozné, ale pro hráče tahle sezona nejspíš skončila. Loni jsme sezonou prošli v pohodě bez vážného zranění. Teď jsme si snad vybrali smůlu hned na začátku,“ řekl příbramský trenér.

 

 

Expertní článek o utkání a další informace na www.lions.cz

Fotografie budou následovat i na našich stránkách v galerii.

 

 

 

 

 

 



VHS Digitalizace videokazet na profesionálním videopřehrávači a VHS převod, videopřepis, remastering, úprava obrazu, střih videa. | Venkovní vířivka Villeroy Boch pro celoroční provoz. Zateplená vířivka s nízkou spotřebou od Villeroy & Boch. Máme také originál Jacuzzi vířivky. |